SÜT-D DÜNYA SOĞUTMA GÜNÜ'NDE

GEZEGENİMİZ ve KESEMİZ İÇİN UYARI YAPTI

 

İKLİMLENDİRME İÇİN

DÜNYAMIZI ISITARAK İKLİMİMİZİ DEĞİŞTİRMEYELİM

 

ENERJİ VERİMLİ SOĞUTMA İLE AKÇE KAZANALIM

 

İKLİMLENDİRME SEKTÖRÜMÜZ GENÇLERİMİZİ, ŞAMPİYONLARI BEKLİYOR

 

 

Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği

26 Haziran Dünya Soğutma Günü'nde günlük ve endüstriyel yaşamda toplum için yeri tartışılamaz mühim soğutmanın iklim krizi etkisi ve maliyetine vurgu yapıp, uyarılarda bulunarak, iklimlendirme sektörünün gençlerin kariyeri için önemini açıkladı

 

Soğutma evimizde, taşıtımızda, okulumuzda, otelimizde, marketimizde, hastanemizde iken tarımsal ve hayvansal ürünlerin, ilaç ve aşıların üretim, depolama ve taşınmasında mühimdir. Sanayide soğutma kritik teknolojilerden biridir. İç ortamlarda konfor, hijyenimiz, sağlık ve gıda güvenliğimiz için soğutma önemlidir diyen İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği (SÜT-D) Başkanı Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu, 26 Haziran Dünya Soğutma Günü'ne özel açıklama yaptı.

 

İklimlendirme için dünyamızı ısıtarak iklimimizi değiştirmeyelim

Binalarımızda, odalarımızda, sanayide havayı ısıtma, soğutma, tazeleme ve nem koşullarını seçerek, teknik kararlar vererek, kapalı ortam atmosferimiz için tercihlerle iklimlendirme yaparız. İklimlendirme cihazları üretimi ve kullanımı yaşam döngüsünde başta enerji tüketimi olmak üzere gezegenimize ve kesemize etki eder vurgusu yapan Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu, “Enerji tükettikçe dünyamızı ısıtan, iklim krizine sebep olan sera gazları yayılırken, karbon ayak izi yükselirken, elektrik faturamız da yükselir. Tercih ettiğimiz iklimlendirme için dünyamızı ısıtarak iklimimizi değiştirmeyelim. İklim krizine sebep olmayalım” dedi. 

 

İklim dostu iklimlendirme için doğru seçimler yapalım

Prof. Karaosmanoğlu “İklim dostu iklimlendirme için yurttaşların, sanayicimizin, hizmet sağlayıcılarımızın önünde karar ve uygulama seçimleri bulunmakta. İklimlendirme enerjisinin iklim krizine etkisini azaltmak için iki temel teknik yol mümkündür. Doğru teknik seçimlerle enerji verimli cihaz satın alarak, bakım ve onarımların zamanında yeterli yapılması ile elektrik üretimi kaynağının güneş, rüzgâr, su ve biyokütle gibi yenilenebilir kökenli olmasının sağlanması. Sektörümüz enerji verimli cihazları piyasaya sunmakta. Yenilenebilir kökenli elektrik tüketimi için de iki temel teknik yol var. İklimlendirme yapılan binada çatıda güneş elektriği gibi yerinde enerji üreterek tüketmek ve Yenilenebilir Enerji Kaynak Garanti (YEK-G) Sistemi ile yeşil elektrik satın almak. Enerji piyasamızın yeni gücü YEK-G Belgesi ile iklimlendirme karbon ayak izini düşürecek soğutma sanayicimizin, ürünlerinde saklı enerji karbon ayak izi de düşecek ve böylece pazarda ihracat gücü artacaktır” hususlarına dikkat çekti.

 

İklimlendirme sektörümüz gençlerimizi, şampiyonları bekliyor

26 Haziran Dünya Soğutma Günü temasının “Soğutma Şampiyonları: Daha İyi Bir Dünya için Harika Kariyer” olarak seçildiğini ve gençlere ilham vermenin hedeflendiğini belirten Prof. Karaosmanoğlu bitki, hayvan ve mikroorganizmalarla birlikte yaşadığımız, ancak su ve kara ekosistemlerimizi bozduğumuz, hasat yarattığımız gezegenimizi yeşil toparlama seferberliğine başladığımız bu yıl, iklimlendirme sektöründe başta teknik mesleklerden olmak üzere beyaz, mavi, yeşil yakalı yetkin gençlere ihtiyacımız var. Gençlerimiz yerli ve çok uluslu markaların yer aldığı, sivil toplum ve ihracat gücü yüksek sektörümüzde kariyerlerinde ilerleyebilir ve doğası ile uyumlu yaşayan, ekosistem ve iklim dostu, mutlu profesyoneller olabilirler” diyerek ülkemiz iklimlendirme sektörüne emek verenlerin Dünya Soğutma Günü’nü kutladı.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı