Meme Kanseriyle Savaşım Derneği Başkanı Ege Üniversitesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayfer Haydaroğlu, kadınlarda en sık görülen meme kanserinin her yıl yüzde 1.5 artıyor olmasına karşın, erken teşhisle ölümcül olmaktan çıktığını belirtti. Prof. Dr. Haydaroğlu, her 8 kadından birinin meme kanseri olma riskini taşıdığını  ifade etti.

Meme Kanseri Farkındalık Ayı olması nedeniyle AKADEMİKDER’e  açıklama yapan Prof. Dr. Ayfer Haydaroğlu, 2004 yılından beri meme kanseri farkındalığının artması için Ekim ayının, farkındalık ayı olarak seçildiğini 15 Ekim’in ise, “Meme Kanseri Farkındalık Günü” olduğunu belirtti.

Meme kanserinin tüm dünyada olduğu gibi, ülkemizde de kadınlarda en sık görülen kanser olduğunu  belirten Prof. Dr. Haydaroğlu, “Görülme sıklığı  her yıl yüzde 1.5 artmaktadır. 8 kadından birinde meme kanserine  yakalanma riski vardır. Kadın, meme kanserine ne kadar erken yakalanarak teşhis edilirse, yaşam şansı o kadar çoktur” dedi.

NASIL TEŞHİS EDİLİR ?   

Günümüzün salgın koşullarında, meme kontrollerinin ihmal edilmemesi gerektiğini, salgına rağmen kanser tehdidinin devam ettiğini belirten Prof. Dr. Haydaroğlu, “Memede ele gelen bir kitle varsa, salgın nedeniyle korkup doktora gitmekten kaçınmamak, geç kalmamak gerekir. Kadınlar meme sağlıklarına dikkat etmeli, meme kanserinin farkında olmalılar. Meme kanserinin belirti vermeden, ele gelmeyecek kadar küçükken bulunabilmesi, tarama kontrolleriyle yakalanması mümkündür” dedi. 40 yaşından sonra 1-2 yılda bir mamografi  çektirilmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Haydaroğlu, “Mamografi taramasıyla  kanserin memede saklanacağı bir yer yoktur” diye konuştu.

Ayrıca her kadının bedeni ile ilgili olması gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Ayfer Haydaroğlu, kadının kendi kendini muayene edebileceğini söyleyerek,  “Menopoz öncesi, adetin başlangıcından 7-10 gün sonra;  menopoz sonrası kadınlarda da  her ayın aynı günü, kendi kendini meme muayenesi yapıp, memelerini yoklamalıdır” dedi.

BEYAZ HABER AJANSI (BHA)