CHP’li Beko, Cumhuriyet Halk Partisi’nin 37. Kurultayının; hak, hukuk ve adalete inanmış, demokratik güçlü parlamenter sistemi getirecek, iktidardan hesap soracak, ödünsüz dış politikasına dönecek, toplumsal bölünmeye dur diyecek bir iktidar kurultayı olduğunu söyledi.

CHP’li Beko, Cumhuriyet Halk Partisi’nin 37. Kurultayının; hak, hukuk ve adalete inanmış, demokratik güçlü parlamenter sistemi getirecek, iktidardan hesap soracak, ödünsüz dış politikasına dönecek, toplumsal bölünmeye dur diyecek bir iktidar kurultayı olduğunu söyledi.

“Partimizin 37. Olağan Kurultayı Hak, Hukuk, Adalet içinde güçlü parlamenter sistemi kökleştirecek İktidar Kurultayı olacak” diyen CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, yaptığı değerlendirmesinde, Kurultay ile CHP’nin Türkiye ve dünyaya, barışı, demokrasiyi, insan hakları ve hukukun üstünlüğünü kökleştirmek için iktidara geleceği mesajını verdiğini söyledi. AKP iktidarıyla TBMM’nin yetkilerinin kısıtlandığını, denge ve denetleme mekanizmalarının felç edildiğini belirterek, böyle bir ortamda demokrasiden söz etmenin mümkün olmadığını vurguladı. Ülkenin en önemli ve yakıcı sorunlarının başında ekonominin geldiğini söyleyen Beko, “Mutfağımızda yangın var. Türkiye, AKP iktidarıyla birlikte hızla bir ekonomik krize sürüklenmiştir. Başta istihdam olmak üzere neredeyse bütün ekonomik göstergelerde hızlı bir bozulma yaşanmaktadır. İşsizlik, cumhuriyet tarihinin en yüksek noktasına gelmiştir. Gerçek işsiz sayısı 10,5 milyon kişiyi geçmiştir. Çocuklarınız işsizse, 18 yıldır ülkeyi bu noktaya getirenleri sorgulamak zorundasınız. Türkiye Cumhuriyeti’nin ekonomik bağımsızlığı tehlike altındadır. Onun için bu kurultayımız çok önemli ve bir değişimin başlangıcı olarak görüyorum” dedi.

BU KURULTAY İLE HESAP SORACAĞIZ

Cumhuriyetin kazanımlarının AKP iktidarı tarafından talan edildiğini, satılmadık bir değer, kurum bırakmadıklarını ifade eden Beko, “18 yılda bu kadar para harcanacak, bu paranın nereye gittiğini TBMM’de kimse bilmeyecek, ondan sonra kalkacaksanız ekonomiden söz edeceksiniz. 2 trilyon 400 milyar dolar para harcadın da bu sefalet ne, bu işsizlik ne? Londra’daki bir avuç tefeciye 83 milyonu çalışır hale getirdiler. Bir günde ödenen faiz 48 milyar 703 milyon dolar. 18 yılda 178 milyar 154 milyon dolar faiz ödendi. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni bu hale getirenlerden hep birlikte hesap sormak için bu kurultayımız çok önemlidir” vurgusu yaptı.

BARIŞÇIL BİR DIŞ POLİTİKA

Türkiye şu anda egemen güçlerin taleplerini yerine getiren bir ülke konumuna düşürüldüğünü kaydeden CHP’li Beko, Türkiye’nin ekonomik ve siyasi bağımsızlığını büyük ölçüde yitirdiğini belirtti. Dış politikada bugüne kadar hiçbir ödün vermeyen Türkiye’nin AKP iktidarı döneminde ödün üstüne ödün verildiğini ifade ederek, “Cumhuriyet tarihinde hiçbir zaman Süleyman Şah türbesinde bayrağı indirip topraklarını terk eden bir hükümetle karşılaşmadık, AKP yaptı bunu. Süleyman Şah türbesi bu ülkenin namusudur. Oradan bayrağı indirip Süleyman Şah türbesini kaçıranlar vatan hainleri değil de nedir?” Suriye’de 36 askerimizin kanı yerde duruyor. Askerlerimizi şehit edenlerin ayağına gidilmiştir bu iktidar döneminde. 9 Ekim 2019 Amerika Başkanı Trump’ın gönderdiği mektup unutulmamalıdır. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde en ağır hakaretleri içeren bu mektuba bir cevap verilememiştir. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde hiçbir devlet başkanı aldatıldım dememiştir. Ama ilk kez 18 yıllık iktidarında bir kişi herkes tarafından aldatılmıştır. Onun için bu kurultay barış ve ödün vermeyen bir dış politika kurultayı olacaktır” diye konuştu.

SENDİKALAŞMANIN ÖNÜNDEKİ TÜM ENGELLER KALDIRILMALIDIR

Sendikalaşma konusu da partimiz açısından çok önemlidir. Türkiye, en kötü sendikalaşma oranı ve düşük toplu iş sözleşmesi kapsamıyla OECD ülkelerinin sonuncusudur. Türkiye’de sendikal hak ve özgürlüklerin anayasal ve yasal güvence altına alınmış olduğu unutulmamalıdır. O nedenle de, genel anlamda sendikalaşmanın önündeki tüm engeller kaldırılmalı ve işçi, memur, emekli tüm kesimlerin sendikal hakları korunmalıdır. Bizler de işçisiyle, memuruyla tüm yurttaşlarımızın sendikalı olmaları, hak ve taleplerini en iyi şekilde dile getirip yerine gelmesi için mücadelemizi veriyoruz ve vermeye devam edeceğiz.

EĞİTİMDEKİ YIKIMA DUR DEMELİYİZ

Eğitimde yaşanan yıkıma dur demek için bu kurultayın önemli olduğunu belirten Beko, Türkiye’nin bilgi çağından koparıldığını vurgulayarak, “Devletin eğitim sistemini bozarsanız o ülke geriye gider. Eğitim politikalarını sürekli değiştirerek kendi çocuklarını denek olarak kullanan dünyadaki tek ülkeyiz. Çocuğunu okula gönderen hiçbir anne baba eğitim sisteminden memnun değil” eleştirisinde bulundu.

İKTİDAR KURULTAYI

İktidarın etnik kimlik ve inanç üzerinden siyaset yaparak toplumu kutuplaştırarak böldüğünü vurgulayan Beko, Bu ülkede 83 milyon bayrağımızın altında huzur içinde yaşamak istiyoruz. Kimsenin yaşam tarzını sorgulamak doğru değildir. Bizim sorgulayacağımız şey vatandaşın karnı aç mı tok mu? Budur… İktidar, başta Kürt sorunu olmak üzere neredeyse tüm toplumsal sorunlarda kutuplaştırmayı derinleştirmektedir. O nedenle de ülkemizi yeniden çağdaş bir toplum haline getirmek için bu kurultayımız çok önemlidir. Tarihi bir dönüm noktasındayız ve ülkenin kurucu partisi olan CHP’nin kurultayı bu yüzden çok önemlidir. Bu kurultay tabii ki bir iktidar kurultayıdır! Milyonlar bize güveniyor ve biz o milyonlarla birlikte iktidara yürüyoruz.”

İZMİR / BEYAZ HABER AJANSI (BHA)