CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, siyasi iktidarın hem kendisi hem de valiler kanadıyla CHP’li belediyelere baskı uyguladığını söyledi.
CHP, başta 11 büyükşehir belediye başkanlığı olmak üzere, pek çok belediyeyi AKP’nin elinden aldı. 2019 Mart ayında gerçekleştirilen yerel seçimlerin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın CHP’li belediyelere “topal ördek” benzetmesi yapması, muhalefet tarafından kendilerinin çalıştırılamayacağına ilişkin bir sinyalden başka bir şey değildi. Ve zaman geçtikte CHP’li belediyeler ile
Cumhur İttifakı arasında belediye meclislerinde tartışmalar daha da sıklaşmaya başladı. CHP İzmir Milletvekili Kani Beko da verdiği örneklerle CHP’li belediyelere siyasi iktidarın nasıl baskı yaptığını anlattı. Beko şunları söyledi:

“SORUŞTURMA VE GENELGELERLE ENGELLENMEYE ÇALIŞIYORLAR”

“Belediye başkanlarına gönderilen genelgeyle İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında Kanal İstanbul’a karşı çıktığı için soruşturma başlatıldı. Halka doğruları anlatmak belediye başkanının görevidir. Başkanlarımız susmayacaklar. Çünkü aldıkları oyun hakkını verip, vatandaşa ve şehre harcanması gereken paranın hesabını mutlaka verecekler. Bir taraftan İmamoğlu’na soruşturma açıp gözdağı vermeye çalışan iktidar, diğer taraftan İzmir’deki belediye başkanlarına da AFAD aracılığıyla depremle ilgili medyaya kesinlikle konuşulmaması için genelge gönderiyor. CHP’li belediyeler soruşturmalarla ve genelgelerle engellenmeye çalışılıyor”

“İŞE ALINANLARI ÇIKARIN DİYE GENELGELER GÖNDERİLDİ”

CHP’li belediyelerin işçi alımına ilişkin ise CHP’li Beko, “Bilhassa KHK’lar ile yıllardır işsiz kalan kardeşlerimizi işe alan CHP’li belediyelere genelgeler gönderildi ve bunların kesinlikle işten atılması istenildi. Bu durum Türkiye’nin hemen hemen her tarafında bilhassa Doğu’da biraz daha var. Bunlar halkın sırtından düşünceye kadar mücadeleye devam edeceğiz.” dedi.

“VATANDAŞIN AŞINA EL KONULDU”

CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, pandemi sürecinde CHP’li belediyelerin destek kampanyalarına getirilen engellemelere de şu sözlerle değindi: “Şimdi siz insanlarımız hakkında sokağa çıkmama kararı alıyorsunuz. Bu doğrudur, salgını önlemek için alınan bir karar ancak bunu yaparken başta mahalle muhtarları, belediye başkanları, milletvekiller, valiler, bakanlar ve tabi ki cumhurbaşkanı ile birlikte kolektif şekilde bir şeyleri yapamazsak beceremeyiz. Dolayısıyla belediyelerimiz tarafından kampanya başlatıldı. Biz de milletvekilleri olarak omuz verdik, ekonomik olarak yardımcı olduk. Bir de baktık ki hesaplara el konuldu. Eskişehir’de 25 yıllık aşevi kapatıldı. Vatandaşın aşına el konuldu”

“HALKIN EKMEĞİNE KARŞI DİRENİLMEZ”

CHP’li Kani Beko, son olarak İstanbul’da yaşanan Halk Ekmek tartışmasıyla ilgili de konuştu ve Millet İttifakı’nın projesinin nasıl engellendiğini anlatarak Cumhur İttifakı üyelerine tepki gösterdi: “Ankara’daki Halk Ekmek kurulduğu dönemlerde DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası’nın yüzde 49 hissesi vardı. Yüzde 51 hissesi de Ankara Belediyesi’nindi. O dönemlerde Halk Ekmek kuruldu ve Halk Ekmek yönetiminde ben en az 15 yıl yöneticilik yaptım. Bir anlamda DİSK Genel-İş Sendikası’nın hisseleri olduğu için yönetici arkadaşlar orada da denetimde bulunuyordu. Dolayısıyla milyonlarca ekmek üretimi yapılıyor. 1000’in üzerinde büfeler vardı. Halk Ekmek’in halkın ihtiyacını giderdiğini çok net görüyoruz. Şimdi İstanbul’da İmamoğlu 1 aydan beri Halk Ekmek’le uğraşıyor. 1 fazla büfe açılmaması için İBB meclis üyeleri direndiler, olacak iş değil. Halkın baskını görünce de İmamoğlu’na ve projelerine ‘evet’ dediler. Bu böyle olmaz. Halkın ekmeğine karşı direnilmez”

İZMİR – BEYAZ HABER AJANSI (BHA)