DEVA Partisi Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Başkanı Abdurrahman Bilgiç, yaptığı basın açıklamasında, Libya’ya yatırım yapan Türk şirketlerinin Libya’da yaşanan iç savaş nedeniyle zarara uğradığını ve alacaklarını tahsil edemediğini söyledi. Zararın ekonomik sıkıntıları hafifletebilecek boyutlarda olduğunu ifade eden Bilgiç, hükümetin Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti’yle 13 Ağustos’ta imzaladığı anlaşmayı ise “içi boş bir belge” sözleriyle değerlendirdi.

 

“Libya’da yaşanan iç savaş, bölgeye yatırım yapan Türk şirketlerin projelerini olumsuz yönde etkiliyor. Şirketlerimizin iç savaş nedeniyle yarım kalmış projelerinin toplam tutarı ve bu dönemde uğradıkları zarar, çok ciddi boyutlara ulaşmıştır. Ciddi ekonomik sıkıntı yaşayan şirketlerimiz ve ülkemiz insanı için bu para yaşadığımız zorlukları hafifletebilir.

Libya’da ihalesi alınmış ve yarım kalmış projelerin toplam tutarı 19 milyar doları buluyor. Ayrıca birçok firma, Libya’da bırakmak zorunda kaldıkları yatırımların yağmalanmasını engellemek amacıyla Çad ve Nijerli güvenlik güçlerine aylık çok büyük bedeller ödüyor.

Mevcut iktidarın 2011 yılından beri bu konuda yapabildiği tek iş, “Şirketlerimiz, ilgili Libya İdaresi/işverenleriyle sorunlarını konuşarak ve sulh yoluyla çözsünler; biz de iki hükûmet olarak 90 ve 180 günlük süreler içerisinde duruma bakalım” anlamına gelen anlaşmayı imzalamak oldu. Libya Ulusal Mutabakat Hükûmeti’yle 13 Ağustos 2020’de imzalanıp, 13 Eylül 2020 tarihinde yürürlüğe giren bu anlaşma, içi boş bir belgeden daha ötesi değildir.

Şu ana kadar hiçbir firmamız bir kuruşluk alacağını bile tahsil edememiştir.

İktidarı, ülkemizin hak ve çıkarlarını korumada zamanlıca harekete geçmeye, boş laflardan uzak ve sorunları çözecek özenli adımları atmaya çağırıyoruz.”

BEYAZ HABER AJANSI (BHA)