Usta yazar Alev Alatlı, @dr_dunyasi Instagram hesabındaki canlı yayında sevenleriyle buluştu. Turkuvaz Kitap’tan çıkan “Suç Ortağı Hollywood-Kaan’ın Kitabı” isimli kitabını okurlara sunan Alev Alatlı, sinema yazarı Olkan Özyurt moderatörlüğünde keyifli bir sohbet gerçekleştirdi. Alatlı, kitabıyla ilgili merak edilenleri izleyenlerle paylaşırken, Amerikan film endüstrisi hakkında bilinmeyen noktalara da parmak bastı. 

Kültür, sanat ve eğlence dünyası D&R, gerçekleştirdiği canlı yayınlarla başarılı yazarları takipçileriyle buluşturmaya devam ediyor. Turkuvaz Kitap etiketiyle yayınlanan “Suç Ortağı Hollywood-Kaan’ın Kitabı” adlı kitabıyla okurlarla buluşan yazar Alev Alatlı, D&R Home’da gerçekleşen canlı yayında Olkan Özyurt’un sorularını yanıtladı. Hollywood ve sinema sektörü ile ilgili konulara değinen Alatlı, Özyurt ile samimi bir sohbet gerçekleştirdi. 

“Sinemaya karşı değilim, Hollywood’a karşıyım” 

Alev Alatlı, yazdığı kitabın spesifik olarak sinema ile ilişkiden doğmadığını söylerken, “Batı toplumunu, Amerikan toplumunu anlamak için yazıldı. Kesin yargılar sezdim. Örneğin Amerikan polisinin en güçlü polis olduğu gibi… Amerikalılar, sevilen filmi tekrar tekrar çekerler. Bir filmin diğer filmin yan teması olduğu filmler ortaya çıkar. Hollywood’un dördüncü bir kuvvet olduğunu bilmiyordum. Yasama, yürütme, yargı ve medya. Sinemayı sanat zannediyoruz ama sinema sadece sanat değil. İlk kitap bir sükut suikastına uğradı. Sonra ben de oturdum, bu neden böyle oldu diye düşündüm. Bu işlerden anladığını düşündüğüm insanlar bile kitabı yok saydılar. Çok şaşırdım ve garipsedim. Yani beni eleştirmek için bile okuyabilirlerdi ama yapmadılar. Ben sinemaya karşı değilim, Hollywood’a karşıyım.” dedi.

“Amerikan sinemasında dayatma var”

Amerikalıların kendi içinde az seyahat ettiğini belirten Alatlı, “Amerikalılar taşralıdır. Televizyon söylemezse bilmezler. Normal bir yaşam yok orada. Uzaydan hep düşman gelir. Neden gelir, nereden gelir? Bilmiyoruz. Hep böyledir sinemaları. Direkt dayatma var aslında. Kimse bana bunun sanatsal olduğunu söylemesin.” dedi. 

“Gayet iyi filmler yapıyoruz”

Türkiye’nin belli başlı değerlere sahip olduğunun altını çizen usta yazar, sözlerine şöyle devam etti: “Amerika için artık çok geç, biz biraz dikkat etsek kurtarırız. Biz Türkler çok becerikli insanlarız, istedikten sonra çok iyi şeyler yaparız. Bizim petrolümüz yok ama dişimizi tırnağımıza katıp buralara getirdik. Müthiş bir gayret var. Biz filmleri gayet iyi yapıyoruz. Hiç kötü değil. Amerika ile karşılaştırırsak çok daha iyi. Aklımızı başımıza toplayıp iyi iş çıkarmalıyız. Geldiğimiz noktada Amerikalıları utandırmamız gerekiyor. Dünyada pek az ülkenin medeniyet iddiası vardır. Bizim medeniyet iddiamız var. Her ülkeye bu nasip olmaz. Niye Aylan bebeği çekecek bir film yok? Artık iyi yönetmene de kimse yüz vermiyor. Yakında makinalar yönetmenleri de kenara atacak. Birkaç sene sonra yönetmen, kameraman kalmayacak; robotlar olacak sadece. Tekrardan sükût suikastı olmasın. Kendi işimize bakalım, kendi işimizi görelim yeter. O kadar çok sosyal derdimiz var ki gerçek hayatta. Her zaman birbirimize destek olmalıyız.” 

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı