İBB Şehir Tiyatroları, Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Sahnesi'nde düzenlediği “Açıkhava Yaz Oyunları” kapsamında Antigone oyununu seyircisiyle buluşturdu. 26 Haziranda Pollyanna ile başladığımız Açıkhava Yaz Oyunları’nın devamında Rüstemoğlu Cemal’in Tuhaf Hikâyesi, Hastalık Hastası, son olarak da Antigone sahnelendi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Şehir Tiyatroları'nın düzenlediği “Açıkhava Yaz Oyunları” 11 Eylül Cumartesi günü sahnelenen Antigone oyunu ile devam etti.

2021 yazının son oyununda Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Sahnesi'nde sahnelenen, Sofokles’in yazdığı, Sabahattin Ali’nin çevirdiği Engin Alkan’ın uyarlayıp yönettiği Antigone seyirciyle buluştu.

Oyunda Cengiz Tangör Kreoun’u, Zafer Kırşan Teiresias’ı, Aslı Menaz Antigone’yi, Gözde İpek Köse İsmene/Eurydike’yi, Özgün Akaçça Haimon’u, Destan Batmaz General’i, Onur Şirin Nöbetçi/Haberci’yi canlandırdı.

Pollyanna ile başladığımız Açıkhava Yaz Oyunları’nın devamında Rüstemoğlu Cemal’in Tuhaf Hikâyesi, Hastalık Hastası, son olarak da Antigone sahnelendi. Pandemi koşullarında sınırlı seyirci kabul edilmesine, yağmura rağmen oyunlarımızı toplamda 8 bin 103 kişi izledi.

Oyun Konusu

Devletin olmazsa olmaz yasası, bireyin vicdanında karşılığını bulamazsa, iktidarın elinde tuttuğu iki ucu kızgın demir kimi yakar?

Sophokles’in binlerce yıl önce kaleme aldığı aynı adlı oyunundan uyarlanan Antigone’de;  aynı savaşta birbirini öldüren, ama biri kahraman diğeri hain ilan edilen iki kardeşine de, son görevini yapmakta kararlı olan Antigone ile; devletin varlığıyla kendi varlığını eş tutan Kreon’un buyruklarından geri adım atmayan duruşu karşı karşıya geliyor.

İnsanlığın tüm kadim deneyimleri tarihe gömülürken yine de çözülmeyen, kaybolmayan çelişkilerimizi sahneye getiren “Antigone”, dünden bu günü tartışıyor.

 

 

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı