KÖMÜRDER Başkanı Dr. Hasan Hüseyin Erdoğan: “Yerli kömürdeki 100 milyon tonluk üretim rekorumuzu 2022 yılında çok daha yukarıya taşıdık. Karbon yakalama teknolojileri kullanarak üretim yapan yerli kömür santrallerini 2030 yılına kadar sisteme dahil etmeyi planlıyoruz” dedi

Türkiye Kömür Üreticileri Derneği (KÖMÜRDER) tarafından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın desteğiyle düzenlenen 4. Temiz Kömür Teknolojileri Zirvesi (IV. Clean Coal Technologies Summit – CCTS), Ankara’da 24 Nisan Pazartesi günü başladı. Kömür endüstrisinin Türkiye’deki en kapsamlı buluşmasında, iki gün boyunca uluslararası ve yerli uzmanlar kömürün gelecek vizyonunu belirleyecek politikaları tartışıyor.

Enerjinin Yüzyılı vizyonuna temiz kömür teknolojileri damga vuracak

4. Temiz Kömür Teknolojileri Zirvesi’nin açılışında bir konuşma yapan Türkiye Kömür Üreticileri Derneği (KÖMÜRDER) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Hasan Hüseyin Erdoğan şunları söyledi: “Türkiye Yüzyılı’nda enerji alanında en büyük değişim ve dönüşümlerden biri şüphesiz temiz kömür teknolojileriyle olacak. ‘Türkiye Yüzyılı, Enerjinin Yüzyılı’ anlayışımızla madencilikte dışa bağımlılığı azaltacak yerli kömürü; bilim, teknoloji, Ar-Ge ve inovasyon ile buluşturarak bu alanda fark yaratan bir ülke olma yolunda hızla ilerliyoruz. 2023 yılında da madencilik sektörümüzün gayrisafi yurt içi hasıla içindeki payını ve yerli kömür üretimini istikrarlı ve çevreye uyumlu bir şekilde artırmayı hedefliyoruz.”

Temiz Kömür Teknolojileri Zirvesi sektörün geleceğine ışık tutacak

Kömürün geleneksel kullanım alanlarını ileri teknoloji ile dönüştürerek üretimdeki pazar payını genişletmeyi planladıklarını söyleyen Dr. Hasan Hüseyin Erdoğan sözlerine şöyle devam etti: “4. Temiz Kömür Teknolojileri Zirvesi’nde kömürün sanayideki rolünden küresel piyasaların değerlendirilmesine, iş sağlığı ve güvenliğinden Paris İklim Anlaşması sonrasında Türkiye’de kömür üretimi ve tüketiminde meydana gelen dönüşümlere kadar pek çok önemli konuyu alanında uzman isimlerle birlikte ele alacağız. Yerli kömürün geleceğine hep birlikte ışık tutacağız.”

Temiz kömür teknolojilerini 2030’a kadar sisteme dahil edeceğiz

KÖMÜRDER Başkanı: “Ülkemiz, yaklaşık 21 milyar tonluk kömür rezervi ile büyük bir potansiyele sahip. 2015 yılında yerli kömür üretimimiz yaklaşık 60 milyon tondu. 2018 yılında 100 milyon tonluk yerli kömür üretim rekorunu kırdık. 2022 yılı üretimimizin 100 milyon tonun da üzerinde çıkacağını tahmin ediyoruz. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımızın emekleriyle hazırlanan Türkiye Ulusal Enerji Planı kapsamında, biz de yerli kömür üreticileri olarak karbon yakalama teknolojileri kullanarak üretim yapan yerli kömür santrallerini 2030 yılına kadar sisteme dahil etmeyi planlıyoruz. Üreteceğimiz yerli kömürle hem temiz kömür enerjisini yaygınlaştıracağız hem de ekonomik büyümeye destek sağlayacağız” diye konuştu. 

Yenilenebilir enerji kaynakları kömürün gücüyle desteklenebilir

Yenilenebilir enerji kurulu gücü payı üzerinde fosil yakıtların büyük bir öneme sahip olduğunun bilindiğini açıklayan Erdoğan, yenilenebilir enerji kaynaklarının payını artırmak ve sisteme entegrasyonunu sağlamak için kömüre her zaman ihtiyaç olduğuna dikkat çekti. Erdoğan, kömürle çalışan termik santrallerde yeterli alana sahip olan üreticilerin, sahalarına güneş enerji santralleri  yaptıklarını da bildirdi.

İş sağlığı ve güvenliği her zaman birinci önceliğimiz

Teknolojik gelişimlere ayak uydurarak iş sağlığı ve güvenliği konusundaki çalışmaları başarılı bir şekilde yürütmenin ana hedefleri olduğunu vurgulayan KÖMÜRDER Başkanı sözlerine şöyle devam etti: “Madencilerimizin güvenliği bizim her zaman önceliğimiz oldu ve olmaya da devam edecek. Kömür madeninin meşakkatli bir iş olduğunun ve bünyesinde çok sayıda risk barındıran bir sektör olduğunun bilincindeyiz. Bu konudaki çalışmalarımızı hassasiyetle yürütüyoruz.”

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı