Dünya Mirası Kastamonu İnisiyatifi (DMKI), 10 Aralık 1919 tarihinde Kastamonu’da gerçekleştirilen ve kaynaklarda ülkemizin ilk kadın mitingi olarak yer alan “Kastamonu Kadın Mitingi”nin 101.yıldönümünü bir dizi dijital etkinlikle kutladı. 

Kastamonu’nun doğal, kültürel ve tarihsel mirasına sahip çıkarak ilin sürdürülebilir gelişimine katkıda bulunmak üzere faaliyet gösteren Dünya Mirası Kastamonu İnisiyatifi (DMKİ), 10 Aralık 1919’da Kastamonu’da düzenlenen ve Milli Mücadele tarihine ilişkin kayıtlarda ülkenin ilk kadın mitingi olduğu belirtilen 10 Aralık 1919 Kastamonu Kadın Mitingi’ni, bu yıl pandemi koşulları nedeniyle dijital etkinliklerle andı. Gerçekleştirilen dijital buluşmalarda, ulusal ve yerel çerçevede, farklı alanlardaki başarıları ile konuşulan kadınlar buluştu.

DMKI Proje Sözcüsü Zeynep Esen 10 Aralık’ta haberci Simge Fıstıkoğlu’nun instagram canlı yayınına konuk olup mitingin tarihi çerçevesini, Kastamonu’daki kadın yapılanmasının geçmişini ve DMKI’nın bu alandaki projelerini anlattı.  Ardından 11 Aralık Cuma akşamı ulusal ölçekte ekonomiye katma değer yaratan kadınları temsilen Kale Grubu Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Zeynep Bodur Okyay ve Dünya EKO A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı, Demirkent Eğitim ve Araştırma Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Didem Demirkent ile keyifli bir sohbet gerçekleştirildi. 12 Aralık Cumartesi akşamı da “İlham Veren Kastamonulu Kadınlar” dijital ortamda biraraya gelerek başarı hikayelerini paylaştı.

“Fırsat eşitliği önceliğimiz olmalı”

11 Aralık Cuma akşamı gerçekleşen “Ulusal Ölçekte Ekonomiye Katma Değer Yaratan Kadınlar” başlıklı  dijital buluşmada Kale Grubu Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su olan Zeynep Bodur Okyay ve Dünya EKO A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı, Demirkent Eğitim ve Araştırma Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Didem Demirkent iş hayatında kadının gelişimi ve fırsat eşitliğinin önemine dikkat çekti.

Zeynep Bodur Okyay “Bugün birçok uluslararası şirkette üst düzey Türk kadın yöneticilere rastlıyoruz. Bu büyük bir gurur veriyor. Türkiye’nin en büyük problemlerinden biri fırsat eşitliği. Eğitimde, sosyal hayatta, siyasette kadınları daha fazla görmeliyiz. Aksi takdirde bu büyük bir işgücü kaybıdır” dedi.

Demirkent ise konuşmasında eğitimin önemine vurgu yaparak Demirkent Eğitim ve Araştırma Vakfı’nda kız çocuklarının eğitimine özellikle eğildiklerinin altını çizdi.

Kastamonulu Kadınlar Umut Veriyor 

DMKI üyesi ve yönetmen Cemile Kırmızı Karadaş moderatörlüğünde 12 Aralık’ta gerçekleşen zoom buluşmasında Kastamonulu kadınların ilham verici hikayeleri paylaşıldı. Kastamonu sokaklarında kitap okuma etkinlikleri düzenleyen ve her yaştan kız çocukları ve kadınların eğitimini destekleyen eğitimci Ayşegül Soylu Muslu “Hiç işgal yaşamamış bir şehir olmamıza rağmen işgali en derinden yaşamış bir şehiriz” diyerek Kastamonu’nun milli mücadele tarihindeki rolüne değindi.

Loç Vadisi Kadınları, Sarı Yazmalılar Grubundan, vadilerinde HES yapılmasına karşı mücadele veren Havva Ay konuşmasında topraklarına ve köylerine bağlılığını dile getirerek  “Bu toprakları bize atalarımız bıraktı. Doğduğum büyüdüğüm yerlere sahip çıkacağım, doğa, taşımız toprağımız bizim herşeyimiz. Kadınlar buraları çocuklarına bırakabilmek için ön saflarda mücadele ediyor” dedi.

Milli Patenci Sıla Saygı buluşmaya Ankara’dan katıldı. Kastamonu deyince dağlardaki köyünü hatırladığını anlatan Saygı: “Aşağıkayı köyünde dağlarda dolaşırken, tertemiz rüzgar yüzüme vururken kendimi hep özgürlük hissederim. Buzun üstünde de aynı hissi yaşıyorum. Babam bana hep ‘biz yükseklerin çocuğuyuz’ derdi. Yaşım ilerledikçe, hayatla tanıştıkça, ne demek istediğini daha iyi anladım” dedi ve genç sporcu adaylarına, tutkularının, hayallerinin peşinden gitmelerini önerdi.

Kastamonu Valiliği Mimar Vedat Tek Kültür Turizm ve Sanat Merkezi Müdürü İlknur Ayan ise ulusal ve uluslararası platformlarda Kastamonu’yu tanıtmak ve şehir ile ilgili farkındalığı artırmak üzere çalıştıklarını söyleyerek, Atatürk’ün izinde bir Kastamonulu bir kadın olarak üretmekten, toplum yaşamına fayda sağlamaktan büyük gurur duyduğunu vurguladı.

Buluşmanın son konuşmacısı olan Kastamonu Belediyesi Kadın Hentbol Takımı Kaptanı Serpil İskendoğlu da 7 yıldır Kastamonu’da olduğunun altını çizerek “Daha önce bir çok şehirde, Almanya’da hentbol oynadım ama bu kadar güçlü bir kadın taraftar görmedim. Kastamonulu kadınlar kız çocuklarının eğitimine, spora katılmasına da özellikle önem veriyor. Burası, tarihten bu yana güçlü kadınların yaşadığı, aydın bir şehir” dedi.

KASTAMONU – BEYAZ HABER AJANSI (BHA)