Türk Çin Kültür Derneği bünyesinde, Kerem Köfteoğlu’nun hazırlayıp sunduğu Çin İş Kulübü’ne konuk olan T.C. Guanco Başkonsolosu Kurtuluş Aykan, Türkiye’den sorumlu olduğu bölgeye ihracatının yüzde 40 arttığını söyledi.

T.C. Guanco Başkonsolosu Kurtuluş Aykan, “Guanco Başkonsolosluğumuz görev bölgesinde Güney Çin’de bulunan Guangdong, Fujian, Guanxi ve Hainan Eyaletleri yer alıyor. Bu dört eyaletin nüfusu 230 milyona ulaşıyor” dedikten sonra şu bilgileri verdi: “Bu yıl Türkiye’nin Çin’e ihracatı ortalama yüzde 29 artarken, Guangdong’a   ihracatımız ortalamanın üstünde artarak yüzde 40’a ulaştı. Bir turizm cenneti olan ada eyaleti Hainan’a ihracatımız ise yüzde 357 arttı. Çin’e yaptığımız 3 milyar dolarlık toplam ihracatın üçte biri sorumlu olduğum bölgeye yapılıyor. Fujian Eyaleti, Çin eyaletleri içinde dış ticaret fazlası verdiğimiz tek eyalettir. Bunun sebebi de Çin’e ihracatımızda bir numaralı kalem olan doğal taşı ithal eden firmalar ağırlıklı olarak bu eyalette olmasıdır.”

Görev bölgesinde bulunan Oppo ve Mcdodo gibi firmaların Türkiye’de yatırım yaptığını hatırlatan Başkonsolos Aykan, “Kamu ve özel sektörün işbirliğiyle önümüzdeki dönemde Çin’den Türkiye’ye yatırımların daha da hızlanacağına inanıyorum. Çinli firmalarla iş yapan iş insanlarımız da onları ülkemizde yatırıma teşvik etmeli” dedi.

“Girişimcilerimiz, Çin’deki fuarları yakından takip etsin”

2020’de GSYİH’sı 1,6 trilyon dolara ulaşan Guangdong’un Çin’in en büyük eyaletleri arasında olduğunu, görev bölgesindeki dört eyaletin toplam büyüklüğünün 2,60 trilyon doları aştığına dikkat çeken Başkonsolos Aykan, burada gerçekleşen Kanton Fuarı hakkında şu bilgileri verdi: “İstanbul Ticaret Odası’nın organize ettiği milli katılımımız sayesinde firmalarımız sadece Çin’den değil dünyanın değişik ülkelerinden müşterileri bu fuarda buluyor. Kanton Fuarı, sadece Çin pazarına değil, dünyanın değişik pazarına girmek açısından da önemli bir fuardır. Türk firmalarına sadece Kanton Fuarına değil, Güney Çin’de yapılan diğer fuarlara da katılmalı. Guangzhou ve çevresi önemli bir ağırlık merkezidir. Ayrıca, yakında yeni başkonsolosluk açacağımız Chengdu ve çevresi de önemli bir çekim merkezidir. Firmalarımıza bu merkezlerin her birini değerlendirmelerini, sadece belli merkezlere takılı kalmamalarını öneririm. Bu çerçevede, Türk firmları ve tüm girişimcilerimiz, çok hızlı gelişen Xiamen, Wuhan, Chengdu, Chongqing ve Shengyang gibi şehirleri de yakından izlemeli.”

Türkiye olarak Çin’de bir ilke imza atacaklarını belirten Başkonsolos Aykan, konuşmasını şöyle noktaladı: “1 Aralık 2021 saat 10.00’da Haizhu Wetland Park’ta Türkiye Yunus Emre Hatıra Ormanı’nı oluşturuyoruz. Sözkonusu Türkiye ormanı, Çin'de yetişkin ağaçlardan müteşekkil ilk kez oluşturulacak yabancı bir ülkenin hatıra ormanı olması bakımından önemlidir. Ayrıca, günlük ziyaretçi sayısı 25 bine ulaşan Guanco Kütüphanesi’nde de ‘Türkiye Köşesi’ oluşturuyoruz. Kamu diplomasisi adına yaptığımız tüm bu faaliyetlerimizi 2022 yılında daha da hızlandıracağız.”

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı