1965 yılında Mardin’in Midyat ilçesinde başlayan bir serüven Dikran Akdoğan’ınki.Telkâri kalfası bir çocuktan, ‘’Şövalyeci Dikran’a’’ oradanda Barok Diamond Yönetim Kurulu Başkanlığı’na uzanan başarılarla dolu, yorucu, ama her gününü gururla hatırladığı bir hayat ve Akdoğan Krallığı…

Akdoğan Ailesinin Barok Diamond serüveni nasıl başladı?

Çıraklık, kalfalık ve ustalık dönemi olarak ayırıyorum başlangıç serüvenimi. 1965 yılında Midyat’ta telkari ustalarının yanında, bir yıl çalıştıktan sonra, 1966 yılında İstanbul’a gelerek, Ermeni ustam adaşım; Dikran İpekli ve Nişan İpekli’nin yanında başladı serüvenimiz.Kısa zamanda çıraklıktan kalfalık dönemine girdim. Bir yıl sonra, mesleğimin üçüncü yılında atölyecilik hayatıma başladım.Elim o kadar yatkındı ki ustalarım benimle övünürdü.Birkaç kişinin tezgahta yaptığı işi tek başıma yapardım, çok çabuk yükseldim ve bir sene sonra, haydi dedim Dikran yol almanın zamanıdır ve kendi atölyemi kurdum… 1969 yılında Türkiye’nin sayılı ustalarından biri olmuştum ‘’Şövalyeci Dikran’’ derler di bana. Kısa zamanda atölyemi ve ekibimi büyüttüm,1969 ve 1972 yılları arasında Anadolu’nun bir çok şehrine ürünlerimİzi satmaya başlamıştım, ağırlıklı olarak Trakya, Edirne, Lüleburgaz, Çorlu, Babaeski, Çanakkale’ye ürün verirdim. Bursa, Ankara, Polatlı, Eskişehir buralara kadar uzandım. ‘’Şövalyeci Dikran’’ olarak Kapalı Çarşının, o daracık sokaklarında ismimi herkese duyurmaya başlamıştım…

 

 

Başarı basamaklarını böyle koşar adım tırmanırken hiç mi yorulmadınız,bir dinlenmek, soluklanmak istemediniz?

Her nefeslendiğimde yanımda kardeşlerim, çocuklarım ve yeğenlerim vardı, bayrağı hep onlarla paylaşıp omuz omuza devam ettik.Bu destek de bana hep güç vermiştir. O yıllarda, aile şirketimizin tohumlarını biz bu şekilde attık…Ve işte Barok Diamond ve Akdoğan Krallığı böyle kuruldu…. 1979’da Bakırköy Tınaztepe Çarşı’nın içinde ilk mağazamızı açarak başladık ve kendi bünyemizde mağaza zincirimizi kurduk.Kapalı Çarşıdan hiç kopmadık 2023 yılına kadar bayrağı taşıdık..2000 yılında Atatürk Havalimanı’nda Kuyumculuk Mağazası olarak Barok Diamond Mağazasını açtık….Şu anda Türkiye’yi İspanya’da, Mayorka Adasında temsil ediyoruz.Misyonumuzu, vizyonumuzu koleksiyonlarımızdaki zerafeti ve şıklığı İspanya’ya taşıdık.Ve şu anda İspanyada üç mağazaya ulaştık .Barok Diamond 54 yıllık geçmişe sahip, hiç el değiştirmeden bu güne kadar gelmiş bir aile şirketidir..

 

 

‘’Barok Diamond’’ ismi nereden geliyor?

‘’Barok’’ Sanatta reform yani yenilik demek…zaten kendini belli ediyor.Yüzyıllardır,mücevher asaleti temsil etmiş.Bizler,insana yaptığımız yatırımla mücevheri bir araya getirip her kolleksiyonumuzda yenileniyoruz.Tüm müşterilerimizi sanki ailemizin bir ferdi olarak görüyoruz. Aile fertlerimiz ile kendi sanatımızda her gün yeniden doğuyor ve reform yapıyoruz işte Barok bu demek…

Barok Diamond nesilden nesile geçen bir Aile Şirketi,çocuklarınız ve kardeşlerinizin eğitimi nasıl oluyor da hepsi bu kadar başarılı?

Biz birinci nesil olarak ben Dikran Akdoğan ve İdris Akdoğan ve Besim Akdoğan’ız, ikinci nesil kardeşlerim Corç Akdoğan ve Yakup Akdoğan geldi, şimdi üçüncü nesilin başına çocuklarımız Coni Akdoğan’ı ve Cim Akdoğan’ı hazırladık… Biz çocuklarımızın yetişmesinde ve şirket için alt yapılarını hazırlarken ailede ilk eğitimlerini veriyoruz.Çocuklar bayrağı bir gün devir alacaklarını bilerek büyüyorlar, insan ilişkilerini,aile birlikteliğini, ekonomiyi ve piyasaların koşullarını önce evin içinde öğreniyor,daha sonra da atölyelerimizde ve mağazalarımızda alaylı eğitimini alıyorlar. Dünyaca kabul görmüş Diamond eğitim seminerlerine katılıp kendilerine her daim farklı şeyler katıyor ve kendilerini daima yenilikçi olmak adına hazır hissediyorlar.Böylece bizler onlara imkanları sağlıyor  onlarda bu imkanları severek değerlendiriyorlar.

Barok Diamond, geçmişten bu güne kadar uzanan bir aile şirketi, ürünleriniz bu kadar uygun ve kaliteli nasıl olabiliyor? Bakırköyden İspanya’ya ve şimdi ise yeni açılacak olan  Nişantaşı Mağazası… nasıl oluyor da her yerde aynı fiyat politikası izleniyor?

Biz 20 yıldır çok kıdemli çok donanımlı  zanaatkarlarla çalışıyoruz dolayısıyla kalite kontrolü, taşın kalitesi, eksperlerimizin elinden geçiyor,dışarı işçilik ücreti vermediğimiz için çok daha uygun’a üretiyoruz . Bu da rekabet konusunda öne geçmemizi sağlayan bir faktör.Bu sebepledir ki rekabet kısmında bizler; % 15-20 indirimle üretimimizi daha uyguna getirmiş oluyoruz.Tüketicimiz çok daha makul fiyatlı ama %100 garantili ürün almış oluyor.Bizim nihai tüketicimizin aklına artık oturdu, Barok Diamond’dan ürün aldık ama 10 sene sonra bile bir sorun yaşarsam Barok Diamond sahip çıkıyor diyebiliyor.En önemlisi yaklaşık 23 senedir İspanya’nın Mayorka Adasındayız. Dolayısıyla tüm ürünlerimiz Avrupa standartlarında. Biz burada Türkiye veya İspanya diye ayırmıyoruz kendi atölyemizden çıkan tüm ürünler Avrupa standartlarında çıkıyor.

 

Nişantaşı Mağazanızın yakında açılışı oldu ve bu mağazanın başına oğlunuz Coni Akdoğan geçti üçüncü nesiliniz, A Plus kesime ilk adımı atıyor diyebilir miyiz?

Barok Diamond olarak 2013-2019 seneleri arasında Nişantaşında idik. Binamız kentsel dönüşüme girdiği için kısa bir ara vermek zorunda kalmıştık . .Yeni mağazamız Nişantaşı,Teşvikiye’de yakın zamanda açıldı , Nişantaşı Mağazamız için yaptığımız özel tasarımla ve ayrıntılarla hazırladığımız koleksiyonlarımızı  dostlarımız ile buluşturmak adına çok heyecanlıyız.

24.Altın ve Mücevher Fırsat Günlerini yapacaksınız, tüm ürünleri kendiniz karşıladığınız ve tek başınıza gerçekleştirdiğiniz bu büyük etkinlikten biraz bize bahsedebilir misiniz?

Onlarca fuara iştirak ettik, ana sponsorluklarda bulunduk. Biz kendi adımıza tamam bu iş başarılı gidiyor derken bir tüketicimiz ile yaptığımız konuşma bizi bu yola sevketti;’’Buranın ana sponsorusunuz  ama bu organizasyon içerisinde başka firmadan aldığımız ürünler ve aldığımız hizmet yerini bulmadı. Sizin bu firmalarla  aranızdaki farkı biz görebiliyoruz ama, sizlerinde farkına varmanızı istiyoruz’’dedi…Böylece ALTIN VE MÜCEVHER FIRSAT GÜNLERİ ,Projesinin çıkma noktası bu oldu…2016 yılında ilk etkinliğimizi tek başımıza  gerçekleştirdik ve bu günlere getirdik .Bu yıl,2023 Ekim Ayı’nın ortasında yapacağız, birikim dolu bir öngörüyle oldu, olumlu dönüşlerden sonra yılda 4 defa yapma kararı aldık. Altın ve Mücevher Fırsat Günleri de yaptığımız etkinlikte vitrinmizde bulunan en iyi mücevher tasarımlarımızı standa geçiriyoruz etkinlik alanına sergiliyoruz. Oradaki ürünü %20 %30 indirimli veriyoruz yani şu algı oluşmasın insanlarda Altın ve Mücevher Fırsat  Günleri acaba ihracat fazlası mı? acaba defolu mu? acaba ikinci el mi? –ASLA… Nişantaşı’ndaki İspanya’daki Bakırköy’deki mağazalarımızdaki tüm ürünleri toplayıp, mağazalarımızı kapatıp oraya geliyoruz ve ürünlerimizi orada dostlarımıza gerçek indirimle sunuyoruz. Barok Diamond’un gücünü,vizyonunu,stoğunu makul fiyata verdiğini hissettiriyoruz müşterimize.Dışarıdaki nihai tüketici bugünleri inanın sabırsızlıkla bekliyor. Etkinliği takip eden çok müşterimiz var.Bizim haberlerimizi Almanya,Avusturya,İsveç ve ispanya’da uluslararası televizyonlarda görüyorlar ve gelip muhakkak ziyaret ediyorlar. On gün süren etkinliğimize yurt içinden onlarca ilden günübirlik bizim için alış verişe gelenler oluyor.

 

Peki Dikran bey sizden sonraki nesiller için tavsiyeniz nedir? Diyerek Ropörtajımıza son vermek istiyorum çok teşekkür ediyorum.

Ne iş yaptığınız önemli değil,  ama,işinizi sevin ,işinize saygı duyun ,işinizde sabırlı olun ve daima hayatınızda insan biriktirin ….

Ben teşekkür ederim…