Aşılama programlarının aksatılmaması gerektiğini vurgulayan Veteriner Hekim Burcu Çevreli, ekonomik nedenlerle yapılan aksamaların bulaşıcı hastalıkların ortaya çıkmasına neden olabileceğini dile getirerek, “Yapılmayan rutin bakımlar hayvan sahipleri için yüksek bir maliyete neden olabilir.” dedi.

Üsküdar Üniversitesi Deneysel Araştırma Birimi (ÜSKÜDAB) Sorumlu Yöneticisi Veteriner Hekim Burcu Çevreli, evcil hayvan bakımı konusunda dikkat edilmesi gereken ayrıntıları paylaştı.

Tüylü bir arkadaş ömür boyu bağlılık getiriyor…

Evcil hayvan sahipliğinin, uygun hayvan bakımı ipuçlarıyla başladığını söylen Veteriner Hekim Burcu Çevreli, “Tüylü bir arkadaş edindiğinizde, ek bir aile üyesine ömür boyu bağlı kaldığınızı anlamalısınız. Evcil hayvanınızın sağlığı ve bakımı konusunda size bağımlı olduğunu bilin. Evcil hayvanların hayatımıza getirdiği koşulsuz sevgi ve mutluluk, evinize tüylü bir bebek almanın getirdiği ek sorumluluklardan daha ağır basıyor.” dedi.

Yılda en az bir veya iki kez sağlık kontrolü şart!

“Veteriner ziyaretleri evcil hayvan bakımının bir parçasıdır. Gerektiğinde veterinere düzenli ziyaretler evcil hayvan sahibinin sorumluluğundadır.” uyarısında bulunan Çevreli, köpeğin veya kedinin ömrünün insanlara göre daha kısa olması nedeniyle yılda en az bir veya iki kez sağlık kontrolünden geçmesi gerektiğini, evcil hayvan gençken, aşı takvimine bağlı olarak veteriner hekimlerini daha sık ziyaret etmesi gerektiğini anlattı.

Ödül maması obeziteye neden olabilir! 

Düzenli veteriner kontrollerinin evcil hayvanların sağlıklı gelişimi için elzem olduğunu dile getiren Veteriner Hekim Burcu Çevreli, “Evcil hayvanlarınızın bakımında onlara yeterli miktarda yiyecek vermeyi unutmayın. Obezite, evcil hayvanın aşırı beslenmesinden veya ona çok fazla ödül maması verilmesinden kaynaklanabilir; bu da kalp yetmezliğine, böbrek sorunlarına ve diğer sağlık sorunlarına yol açabilir. Evcil hayvanınız temiz içme suyunun varlığıyla sağlıklı, kalacaktır.” diye konuştu.

 Aşıların hayat kurtarıcı faydaları kanıtlandı

Aşılamanın, küçük hayvan uygulamalarında gerçekleştirilen en yaygın veterinerlik prosedürlerinden biri olduğunu da hatırlatan Veteriner Hekim Burcu Çevreli, “Son 50 yılda aşıların minimum düzeyde ilişkili riskle birlikte kanıtlanmış hayat kurtarıcı faydaları olduğu kanıtlandı. Aşılama programları yalnızca bulaşıcı hastalıkların önlenmesinde önemli bir rol oynamakla kalmamış, aynı zamanda hayvanın yaşamı boyunca düzenli klinik muayenelerin yapılmasını teşvik ederek diğer hastalıkların da erken teşhis ve tedavisinin desteklenmesine yardımcı olmuştur.” şeklinde konuştu.

Aşılamalar ekonomik gerekçelerle aksatılmamalı!

Ekonomik nedenlerden kaynaklanan aşılamada yaşanan aksaklıklara da değinen Çevreli, “Ekonomik gerekçelerle; aşılanan evcil hayvan sayısının azalması durumunda dört ayaklı dostlarımız, bulaşıcı hastalıkların ortaya çıkmasına ve hatta bazı hastalıkların da insanlara geçerek çevre sağlığının bozulmasına neden olabilirler.” dedi.

Hem iç hem de dış parazit tedavisi ihmal edilmemeli! 

Evcil hayvanlarda hem iç hem de dış parazit tedavisi gerektiğine vurgu yapan Veteriner Hekim Burcu Çevreli, “Dış ve iç parazitler evcil hayvanlarda tedavi edilmezse önemli patolojilere neden olabilir. Evcil hayvanların bireysel yaşam koşulları dikkate alınarak hem iç (örneğin solucanlar) hem de dış (örneğin pire, keneler, akarlar) parazitlere karşı belirli aralıklarla tedavi edilmesi öneriliyor. Bu tedaviler, hayvan sağlığını ve refahını arttırdığı ve zoonotik enfeksiyonlar (hayvanlardan insanlara bulaşan) durumunda insan sağlığına yönelik risklerin en aza indirilmesine yardımcı olduğu için tavsiye ediliyor.” şeklinde konuştu.

Kedi ve köpeklere düzenli tüy bakımı yapılmalı…

Köpek ve kedilerin tüylerinin durumunun genetik, çevre koşulları, beslenme, sağlık sorunları ve bakım gibi faktörlerden etkilendiğine de dikkat çeken Veteriner Hekim Burcu Çevreli, “Köpekler ve kediler, seçici yetiştirme uygulamaları yoluyla insan müdahalesinin yanı sıra iklim koşullarından geliştirilen çeşitli kürk uzunlukları ve dokulara sahiptir. Düzenli tüy bakımı yapılmayan evcil hayvanlar kaşıntılı, kokulu, keçeleşmiş olabilir ve evcil hayvan kendini perişan hissedebilir. Evcil hayvan sahipleri, kedilerde yaygın olabilecek dökülme, matlaşma veya tüy yumağı gibi evcil hayvan tüyleriyle ilgili yaygın sorunlardan şikayetçi. Düzenli haftalık bakımda (uzun tüylü veya ağır tüylü evcil hayvanlar için daha sık), evcil hayvanları tüylerinin çıktığı yöne doğru nazikçe fırçalama ve taramayı gerektirir. Evcil hayvanlarımızın cildi insanlardan farklıdır bunun için de cilt bakımı için hayvanlara özgü ürünler kullanılmalıdır.” diye uyarılarda bulundu.

Yapılmayan rutin bakımlar yüksek maliyete neden olabilir! 

Düzenli aşılama protokolü ve kullanılacak aşıların veteriner hasta ilişkisi içerisinde belirlenmesi gerektiğini de dile getiren Veteriner Hekim Burcu Çevreli, “Karar, bireysel hayvanın sağlık durumu, hayvanın yaşı ve annesinden aktarılan antikorların olası etkileri, belirli hastalık ve hayvana yönelik çevresel riskler ve mevcut aşıların bağışıklık süresi gibi faktörlere göre belirlenmelidir. Yavru köpekler, kedi yavruları doğduklarında, düzenli olarak aşılanmaları koşuluyla genellikle annelerinin sütü sayesinde enfeksiyonlardan korunurlar. Ancak bu koruma yalnızca birkaç hafta sürdüğü için erken yaşlardan itibaren düzenli aşılara ihtiyaçları vardır. Yaşlı evcil hayvanların da bağışıklıkları azalabileceğinden korunmaya ihtiyaçları vardır. Evcil hayvanınızın aşıları tamamlanıncaya kadar onu sokaktan gelebilecek enfeksiyon riskine karşı korumalısınız. Yapılmayan rutin bakımlar hayvan sahipleri için de yüksek bir maliyete neden olabilir.” şeklinde bilgi verdi.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı