Ege Üniversitesi Öğrenci Dekanlığı ile Hemşirelik Fakültesi iş birliğinde, Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı üçüncü sınıf uygulamaları kapsamında  “Depresyon Dedikleri Bu Mu?” başlıklı etkinlik düzenlendi.

Depresyon okuryazarlığına ve depresyon konusunda doğru bilinen yanlışlara dair farkındalık oluşturmanın amaçlandığı etkinlik; EÜ Öğrenci Dekanlığı AROM binası yanında açık havada gerçekleşti. EÜ Hemşirelik Fakültesi 3’üncü sınıf öğrencilerinin yaşıtlarına depresyon hakkında bilgiler verdiği etkinliğe EÜ Öğrenci Dekanlığı Dekan Yardımcısı ve EÜ Hemşirelik Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Şeyda Dülgerler ve çeşitli fakültelerden öğrenciler katıldı.

         Depresyonunun tanımından bahseden Doç. Dr. Şeyda Dülgerler, “Dünya Sağlık Örgütü depresyonu; en az iki haftalık, sürekli üzüntü ve normalde isteyerek yapılan aktivitelere karşı ilgi kaybı ile karakterize, günlük aktivitelerin yapılamamasının eşlik ettiği bir ruh sağlığı bozukluğu olarak tanımlıyor” dedi.

         Depresyon okuryazarlığı kavramını açıklayan Doç. Dr. Dülgerler; “Depresyon okuryazarlığı, depresyonun belirtilerini doğru tanımlamayı, depresyonun sebepleri ile ilgili inançları, depresyonun tedavileri ve müdahaleleri hakkında bilgiyi ve depresyonla ilgili tedavi alma konusundaki tutumları barındıran ruh sağlığı okuryazarlığının spesifik bir türüdür. Depresyon okuryazarlığı arttığında, depresyon ve depresyonda yardım arama davranışlarıyla ilgili tutum olumlu yönde değişmektedir. Bu nedenle bireylerin depresyon okuryazarlığı düzeyinin belirlenmesi, depresyondaki erken dönemde yardıma başvurması açısından önem arz etmektedir” diye konuştu.

         “Antidepresanlar bağımlılık yapmaz”

         Depresyon konusunda doğru bilinen yanlışlara değinen Doç. Dr. Dülgerler,  “Toplumda antidepresanların bağımlılık yaptığına dair yaygın bir görüş bulunmaktadır. Bu doğru bilinen bir yanlıştır. Bu konuda uzun süreli antidepresan tedavisinin kesilmesiyle ortaya çıkabilecek geri çekilme belirtilerinin önlenebilmesi için ilaçların uzman psikiyatrist kontrolünde azaltılarak uzun bir sürede kesilmesi gereklidir. Ancak araştırmalara göre antidepresanların bağımlılık yaptığına dair bir tanı yoktur. Bunun dışında depresyonun karakter zayıflığından ortaya çıktığı ve kendi başına atlatılabilir bir hastalık olduğu kanısı da yanlıştır. Depresyonun ortaya çıkmasında nörobiyolojik ve psikososyal faktörler etkilidir. Tanı için de tedavi için de profesyonel yardım alınmalıdır. Bir durumun hastalık olabilmesi için süresi, şiddeti ve sıklığı oldukça önemlidir. Kişinin gösterdiği bazı semptomlar onun kişisel özellikleri de olabilir, buna hastalıktır diyemeyiz. Tanı ve tedavi bu bağlamda çok önemlidir çünkü her birey biricik ve tektir” dedi.

         Etkinlik kapsamında Hemşirelik Fakültesi öğrencileri, akranlarını depresyon konusunda bilgilendirmek adına konuşmalar gerçekleştirdiler. Etkinlikte ayrıca öğrencilerin depresyon hakkındaki fikirlerinin yazıldığı bir pano oluşturuldu. 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı