Normal bir insana dışarıdan bakıldığı zaman vücut görüntüsü tamamen düz bir şekilde görülür. Aynı zamanda yandan bakıldığı zaman bel ve boyun bölgesinde bir miktar çukurluk oluşur. Doç. Dr. Özcan Kaya’nın betimlediği gibi sırt bölgesinde ise çok hafif bir kamburluk görülebilir. Bunlar kabul edilebilecek derecededir. Ancak arkadan ya da önden bakıldığı zaman normal bir omurgada herhangi bir şekilde eğrilik görülmez. Eğer eğrilik varsa bu durumda araştırılması gereken bir durum olduğu göz önünde bulundurmalıdır.

Skolyoz Nasıl Anlaşılır?

Genel anlamda çocukluk döneminde tanısı konulan skolyoz rahatsızlığında bazen çok düşük dereceli eğrilik olabilir. Ancak bu durumlarda dışardan bakıldığında çocukta fark edilemeyebilir. Çocuk erişkin dönemine geldiği zaman eğrilik arttığında tanısı konulabilir. Doç. Dr. Özcan Kaya tanıyı en iyi şekilde yaptığı tahlil ve tetkikler sonucunda koyar. Tanı sayesinde hastanın derecesine yönelik olarak bir tedavi sürecine geçer. Tedavi süreci skolyozun ilerlemesini önlemek ve yaşanan ağrıların tamamen azaltılmasına yönelik olarak yapılır.

Skolyoz Belirtileri Nelerdir?

Skolyoz belirtileri olan kişiler genel anlamda aynı belirtileri gösterir. Skolyoz nasıl anlaşılır konusunu merak eden kişiler aslında genel anlamda vücudunu detaylı bir şekilde incelemelidir. Skolyoz belirtileri genel anlamda şu şekilde kendini gösterir;

  • Kişinin sırtında ya da belinde asimetriler oluşabilir.
  • Bir omuz diğer omuza göre daha yüksek ya da daha düşük bir durumda görünür.
  • Arkadan bakıldığı zaman bir kürek kemiği diğer kürek kemiğine göre daha belirgin ya da çıkık olabilir.
  • Dışarıdan bakıldığında bir bacak diğer bacaktan daha uzun gibi görünebilir.
  • Göğüs kafesi ya da gövde bir tarafa kaymış gibi görünebilir.
  • Kişi öne doğru eğildiğin zaman gövdenin bir tarafında yer alan kaburgalar diğer tarafa göre daha yüksek bir durumda kalabilir.
  • Bireyin üzerinde giydiği elbiseler asimetrik bir şekilde duruyorsa omurga şekli bozukluğu olabildiğinden şüphelenilir. Bu da skolyoz anlamına gelir.

Skolyoz tamamen tedavi edilmediği gibi farklı sağlık sorunlarına da sebep olabilir. Bu anlamda Doç. Dr. Özcan Kaya tanıyı koyarak ilerlememesi ve diğer sağlık sebepleri ne yol açmaması için hızlı bir şekilde tedaviye geçer.